Składniki:
2 szklanki mąki,
5 dag drożdży,
2-3 jajka,
1 łyżka masła,
1/2 szklanki ciepłego mleka,
1 łyżka cukru
Jak przyrządzić?
Do mleka dodaj drożdże, masło, łyżkę cukru i jedną łyzeczkę mąki. Wymieszaj, niech sobie zaczyn rośnie. Po wyrośnięciu do mąki i jajek (+ obowiązkowo szczypta soli!) dodaj zaczyn, wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. To wymaga troszkę czasu, bo ciasto rośnie. Jak wyrosnie, formuj kulki i gotuj je na parze. One jeszcze w trakcie gotowania rosną! Po wyjęciu podawać ze słodkimi sosami - np. śmietanką z cukrem albo mój ulubiony: Truskawki włożyć do blendera z sitkiem, na którym zostają pestki, i powstałym musem polać pampuchy - pycha!
Jak podawać?
Podawać po 3-4 kulki na talerzu, polane sosem deserowym lub jakimś mięsnym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 10-12 sztuk |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Monika |