Składniki:
1 średni kalafior,
5 pomidorów,
łyżeczka ziół prowansalskich,
5 łyżek majonezu,
1 łyżka octu winnego,
sól, pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę z 1 łyżką octu, wrzucić kalafior podzielony na ok. 8 części - wyciągnąć z wody, jak będzie trochę miękki - wystudzić.Pomidory sparzyć gorącą wodą - zdjąć skórki - pokroić w duże kostki.Kalafior po wystudzeniu porozrywać na różyczki, połaczyć z pomidorami, ziołami i majonezem.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, garnek
Jak podawać?
Na talerzykach na liściu sałaty.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Ewa |