Składniki:
Mąka - 40 dag, drożdże - 2 dag, cukier - 5 dag, jajka - 2 szt., masło - 5 dag, mleko - 1 szklanka, sól. Sos: poziomki, truskawki, jagody, maliny 1 mały jogurt naturalny, szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
Mąką przesiać. Jedną szklankę mąki wymieszać z ciepłym mlekiem, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, przygotować rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać resztę mąki i żółtka. Ciasto wyrabiać, wybijając je łyżką, aż do pojawienia się pęcherzyków. Dodać stopione masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2-3 cm. Z ciasta wykrawać małą szklanką krążki. Ułożyć je na stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić, aby wyrosły. Można również dodać łyżeczkę dżemu do środka, jeśli ktoś lubi.Przygotowujemy naczynie do gotowania na parze. Wyrośnięte kluski kładziemy na specjalną wkładkę, tak aby nie dotykały wody, przykrywamy pokrywą i gotujemy parę minut.W tym czasie przygotowujemy sos z owoców, mogą to być świeże lub mrożone owoce w zależności od pory roku. Do blendera wrzucamy pół szklanki mieszaniny owoców, dosładzamy do smaku i dodajemy jogurt, wszystko razem miksujemy.Gotowe kluski polewamy sosem.Palce lizać!
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania na parze
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Marta |