Składniki:
Makaron rurki (grube), brokuły, parmezan (lub inny starty żółty ser), 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, przyprawy wg uznania.
Jak przyrządzić?
Makaron gotować (al dente), brokuły (same kwiaty, małe kawałaki) ugotować na parze, tak aby nie straciły koloru. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy odsączone brokuły, dodajemy czosnek i przyprawy, po kilku minutach dodajemy makaron. Wszystko delikatnie mieszamy i smażymy razem jeszcze chwilę. Na talerzu posypujemy startym serem.Proporcje makaronu i brokułów 1:1 (np. 500 g : 500 g = 4-5 porcji).
Uwagi:
Danie szybkie w przygotowaniu. Pożywne i sycące. Zdrowe!Można podawać z różnymi sosami, ale nie ma takiej potrzeby.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | yank |