Składniki:
Piersi kurczaka pozbawione skóry i kości (ok. 800 g), mąka, przyprawy (sól, pieprz, papryka),
olej, masło, 2 średnie marchewki, 2 gałązki selera naciowego, średnia cukinia, papryka, brokuły, kalafior, garść strąków zielonego groszku.
Jak przyrządzić?
Pomagając sobie nożem, usuwamy z piersi ścięgna.Wsypujemy do naczynia mąkę zmieszaną z przyprawami i obtaczamy piersi.Podgrzewamy na patelni olej z odrobiną masła. Kiedy na rozgrzanym tłuszczu pokażą się pęcherzyki powietrza, układamy na patelni piersi i podsmażamy je do zbrązowienia przez 1-3 min po obu stronach.Przekładamy usmażone piersi do naczynia, by wystygły (mięso jest jeszcze na wpół surowe).Kroimy w drobne paski marchewkę, łodygi selera, cukinię, paprykę.Jeśli mięso piersi wystygło już na tyle, że można go dotknąć, nacinamy każdą pierś, tak aby powstała jakby kieszonka.Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem.Napełniamy kieszonki piersi warzywami.Tak przygotowane piersi wkładamy do jednego z naczyń parowych.Do drugiego naczynia parowego układamy brokuły, kalafior, garść strąków zielonego groszku.Nastawiamy naczynie parowe na ok. 30 min.
Jak podawać?
Układamy pierś, a obok warzywa z drugiego pojemnika.
Uwagi:
Nożem kuchennym kroimy warzywa na paseczki grubości zapałki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Hexa |