Składniki:
1 szklanka ryżu, 1,75 szklanki wywaru z mięsa, 1 łyżka masła, 50 dag chudej wieprzowiny lub cielęciny, listek laurowy, 50 dag warzyw: marchew, seler, pietruszka, pasternak, łodygi kopru, 3/4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka masła, sól, 1/2 łyżki oliwy, 2 szklanki sosu pomidorowego
Jak przyrządzić?
Mięso włożyć do wrzącej osolonej wody. Nastawić do gotowania. Po 1 godz. dodać warzywa i listek laurowy. Miękkie mięso i warzywa odcedzić z wywaru. Pokrajać w drobny makaronik. Zagotować wywar odcedzony po ugotowaniu mięsa z dodatkiem masła. Do wrzątku wsypać umyty ryż, zamieszać. Gotować pod przykryciem. Naczynie z ryżem wstawić do garnka z wrzącą wodą. Dogotować. Ugotowany ryż wymieszać z mięsem i warzywami, dodać masło i pietruszkę. Posolić. Gotową potrawę wyłożyć do naczynia posmarowanego oliwą, ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą. Zagrzać.
Jak podawać?
Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego i sałaty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Anit@ |