Składniki:
25 dag mięsa wołowego lub cielęcego {chudego}, 1 jajo, 1/2 małej bułki, zielona pietruszka, sól, 30 dag pomidorów, 1/2 szklanki mleka, ziele angielskie, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła
Jak przyrządzić?
Do zmielonego mięsa dodać żółtko, namoczoną i odciśniętą bułkę, sól, drobno posiekaną zieloną pietruszkę i dokładnie wyrobić. Połączyć z ubitą pianą i formować po 2 niewielkie pulpety na porcję. Gotować je w osolonej wodzie {2 szklanki} z dodatkiem ziela angielskiego. Następnie dodać przecier z rozgotowanych pomidorów i zagęścić sos mąką rozmieszaną z mlekiem. Zagotować.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami puree, ryżem lub drobnym makaronem i zieloną sałatą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Henryka |