Składniki:
- makaron penne (0,5 kg),
- kurczak wędzony (0,3-0,5 kg),
- śmietana słodka 36% - szt. 1,
- 0,5 kg pieczarek,
- puszka kukurydzy,
- szklanka wytrawnego białego wina,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- pokaźny plaster masła.
Jak przyrządzić?
Nasze kulinarne operacje rozpoczniemy od przygotowania solidnego planu typu co?, jak?, gdzie? i kiedy?
Płuczemy pieczarki w zimnej wodzie celem pozbycia się niespodzianek wszelkiej maści, identycznie postępując z kukurydzą. Kurczaka wędzonego obieramy z kosteczek na których się znajduje i kroimy w średniego rozmiaru kostkę. Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną "dziewicy-virgine" oliwy z oliwek lub uniwersalnego oleju do smażenia. W rondlu na wcześniej rozpuszczonym masełku dusimy pieczarki z kukurydzą przez około 2 minutki. Tuż po wlewamy białe wino i zostawiamy na wolnym ogniu aby zredukować ilość płynów. Gdy doszło do redukcji przynajmniej połowy owych płynów dodajemy wędzonego kurczaka i pozostawiamy na małym ogniu na około 3 minuty. Następnie dodajemy śmietanę oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem i pogrzewamy przez około 2 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy i pozostawiamy w garnku, w którym się gotował. Finalizując nasze podboje kulinarne dodajemy tak przygotowany sos z kurczakiem wędzonym, pieczarkami, kukurydzą do makaronu i mieszamy.
Potrzebne przybory:
Garnek do gotowania makaronu, patelnia, deska do krojenia.
Jak podawać?
Jak wspomniałem juz wcześniej na głębokich talerzach (jeśli możliwe to na ciepłych).
Uwagi:
Jedną z możliwości jest przygotowanie całej potrawy razem z gotującym się makaronem. 0,5kg makaronu gotujemy w około 1,5 litra bulionu rosołowego. Dobrze jest mieć około 0,5 litra przegotowanej wody pod ręką Po okołu 5 minutach gotowania dodajemy pieczarki i kukyrydzę. Gdy makaron będzie już prawie al dente dodajemy kurczaka wędzonego oraz wino i zostawiamy celem redukcji. Następnie już tylko majeranek, sól & pieprz i potrawa gotowa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Petrus |