Składniki:
- pierś z kurczaka lub 1/2 piersi z indyka,
- owoce z puszki (egzotyczne: winogrona, ananas, brzoskwinie itp.) lub świeże - im bardziej soczyste tym lepsze,
- ryż,
- kukurydza świeża, gotowana, wyłuskana z kolby lub gotowa z puszki,
- świeży koperek zielony,
- curry,
- białe wino (im słodsze tym słodsza będzie potrawa),
- czosnek,
- świeży imbir,
- sól.
Jak przyrządzić?
Piersi solimy, przyprawiamy obficie curry, polewamy olejem słonecznikowym (nie oliwą - ma zbyt dominujący smak !!!) nacieramy czosnkiem i imbirem - odstawiamy na kilka godzin do lodówki (np. na noc - dzięki czemu piersi będą bardziej aromatyczne).Ryż podsmażamy na oleju roślinnym (cały czas mieszamy), (słonecznikowy the best ;)) jak nabierze złotego koloru zalewamy go na patelni wodą i gotujemy do miękkości( dzieki smażeniu nie będzie się sklejał :) jak ktoś lubi ryż rozgotowany lub miękki jak papka niech ugotuje tradycyjnie ... ja takiego nie lubie :\W tym samym czasie rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojony drobno czosnek i imbir, czekamy aż się zarumieni czosnek i odda swój aromat olejowi.Wrzucamy piersi i podrumieniamy je z każdej strony.Wrzucamy owoce(jeżeli z puszki to razem z sokiem) oraz kukurydzę. Dolewamy pół szklanki białego wina i gotujemy aż sos trochę zgęstnieje. Na końcu dodajemy sporo koperku.
Potrzebne przybory:
Łok lub duża patelnia.
Jak podawać?
Ryz układamy na brzegach tależa ... sos nakładamy w środek.I gotowe.
Uwagi:
Potrawę najłatwiej przyżądzac w "łoku".Jeżeli lubisz zawiesiste sosy możesz dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej - to jednak podnosi kaloryczność potrawy i tak już słodkiej potrawy.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | Martkaw |