Składniki:
3 kg opieniek, 1 kg cebuli, 1 kg marchwii, 1 kg papryki czerwonej, 2 szklanki octu, olej do duszenia, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
Opienki obgotować (20 minut), odcedzić, ostudzić, zalać 2 szkl. octu , odstawić na 12 godzin.
Marchew zetrzeć na grubej tarce, cebulę i paprykę pokroić w paski udusić na oleju. Dodać do uduszonych warzyw opieńki , przyprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku. Nakładać do słoików , dodać liść laurowy, ziele, pasteryzować 20 -30 minut.
Uwagi:
Idealna sałatka do obiadu na zimę. Otwierasz słoik i gotowe.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Renata R. |