Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 3 duże cebule,
- 0,5 kg kiełbasy,
- 0,5 kg surowego, wędzonego boczku,
- tłuszcz do wysmarowania naczynia,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Obrane ziemniaki pokroić w grube plastry. Marchew, cebulę, kiełbasę i boczek też pokroić w plasterki. Natkę pietruszki posiekać. Układać naprzemian warstwami w naczyniu wysmarowanym tłuszczem:
kiełbasa i boczek
ziemniaki (posypać solą i pieprzem)
marchew i cebula
natka
i znowu kiełbasa ... itd.
Można piec w piekarniku (ok. 1 godz., w żaroodpornym naczyniu), w rondlu z grubym dnem na palniku gazowym (ok, 1 godz., na wolnym ogniu). Można także w żeliwnym garnku na ognisku (alternatywa dla grillowania).
Jak podawać?
Rewelacja z zimnym mlekiem lub kefirem.
Uwagi:
Kaloryczne, ale pyszne!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | Gosia |