Zapiekanka ziemniaczana (autor Gosia) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 kg ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 3 duże cebule,
- 0,5 kg kiełbasy,
- 0,5 kg surowego, wędzonego boczku,
- tłuszcz do wysmarowania naczynia,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Obrane ziemniaki pokroić w grube plastry. Marchew, cebulę, kiełbasę i boczek też pokroić w plasterki. Natkę pietruszki posiekać. Układać naprzemian warstwami w naczyniu wysmarowanym tłuszczem:
kiełbasa i boczek
ziemniaki (posypać solą i pieprzem)
marchew i cebula
natka
i znowu kiełbasa ... itd.
Można piec w piekarniku (ok. 1 godz., w żaroodpornym naczyniu), w rondlu z grubym dnem na palniku gazowym (ok, 1 godz., na wolnym ogniu). Można także w żeliwnym garnku na ognisku (alternatywa dla grillowania).

Jak podawać?

Rewelacja z zimnym mlekiem lub kefirem.

Uwagi:

Kaloryczne, ale pyszne!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje6 porcji
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt18 zł
AutorGosia

Zapiekanka ziemniaczana (autor Gosia): Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana (autor Gosia): wypróbuj również

Powiązane Tematy