Składniki:
- makaron całe opakowanie (nitki albo muszelki itp.),
- mięso mielone 0,5 kg,
- przecier pomidorowy,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- cynamon,
- 3 szkl. mleka,
- 7 łyżek mąki zwykłej tortowej,
- 7 łyżek masła,
- 3 jajka,
- ser żółty 30 dkg.
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron, mięso udusić w rondlu z przecierem, liściem laurowym, zielem angielskim i z odrobina cynamonu. To wszystko dusimy 20min. Nastepnie robimy sos beszamel: Zagotowujemy mleko i odstawiamy, w między czasie roztapiamy masło i do tego dodajemy mąkę (nie moze być grudek)i robimy gładka masę nastepnie wlewamy gorace mleko i miksujemy. Odstawiamy do wystygniecia. Po wystygnieciu wbijamy jajka i miksujemy.
Po przygotowaniu na blasze układamy część makaronu na to mięso mielone, troche starkowanego sera żółtrego, na to następna warstwę makaronu a na makaron wlewamy sos beszamel, a na wierzch posymujemy tartym serem. To wszystko wstawiamy do piekarnika na ok 1h i peczemy w 180 stopniach.
SMACZNEGO!!!!
Jak podawać?
Potrawe podaje się gorąco na płaskich talerzach. Smakuje także na zimno.
Uwagi:
Potrawa musi byc lekko zarumieniona, bo gdy jest spieczona za bardzo to robi sie skorupa i ciężko się ją je.
Palce lizać!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | ilona z Pisza |