Pastycja - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- makaron całe opakowanie (nitki albo muszelki itp.),
- mięso mielone 0,5 kg,
- przecier pomidorowy,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- cynamon,
- 3 szkl. mleka,
- 7 łyżek mąki zwykłej tortowej,
- 7 łyżek masła,
- 3 jajka,
- ser żółty 30 dkg.

Jak przyrządzić?

Ugotować makaron, mięso udusić w rondlu z przecierem, liściem laurowym, zielem angielskim i z odrobina cynamonu. To wszystko dusimy 20min. Nastepnie robimy sos beszamel: Zagotowujemy mleko i odstawiamy, w między czasie roztapiamy masło i do tego dodajemy mąkę (nie moze być grudek)i robimy gładka masę nastepnie wlewamy gorace mleko i miksujemy. Odstawiamy do wystygniecia. Po wystygnieciu wbijamy jajka i miksujemy.

Po przygotowaniu na blasze układamy część makaronu na to mięso mielone, troche starkowanego sera żółtrego, na to następna warstwę makaronu a na makaron wlewamy sos beszamel, a na wierzch posymujemy tartym serem. To wszystko wstawiamy do piekarnika na ok 1h i peczemy w 180 stopniach.

SMACZNEGO!!!!

Jak podawać?

Potrawe podaje się gorąco na płaskich talerzach. Smakuje także na zimno.

Uwagi:

Potrawa musi byc lekko zarumieniona, bo gdy jest spieczona za bardzo to robi sie skorupa i ciężko się ją je.

Palce lizać!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje6 porcji
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt20 zł
Autorilona z Pisza

Pastycja: Podobne przepisy

Powiązane Tematy