Składniki:
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- około 0,5 kg mięsa mielonego,
- puszka czerwonej fasoli,
- makaron "muszelki",
- ser żółty - około 30dag,
- musztarda (najlepszy sos musztardowy Develey),
- 2 łyżki,
- pół kubka rosołku z kostki,
- troszkę kukurydzy i groszku z puszki.
Jak przyrządzić?
Podsmażamy mielone mięsko na patelni. Papryki kroimy w kostkę i wrzucamy do mięska. Dodajemy fasolkę, kukurydzę i groszek. Na patelnię wlewamy rosołek, dodajemy musztardę, solimy i pieprzymy a następnie dusimy wszystko pod przykrywką na niewielkim ogniu jakieś 10 minut. Gotujemy makaron. Do naczynia żaroodpornego bądź glinianki wkładamy na dno makaron i zalewamy mięskiem z patelni. Na wszystko scieramy bardzo grubą warstwę żółtego sera(tak by dokładnie wszystko zakryła) i wkładamy do piekarnika (220stopni) aż ser zacznie "wrzeć" - czyli bardzo mocno się rozpuści. Następnie siadamy przy stole i rozkoszujemy się smakiem pysznej zapiekanki...
Uwagi:
Wychodzi tego bardzo dużo więc można sobie to odgrzać na drugi dzień, tyle że trzeba wyjeść ser póki nie stwardnieje a kolejnego dnia zetrzeć świeżą porcję.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Asiul |