Składniki:
Opakowanie penne, suszone pomidory w oleju, szpinak w liściach (może być mrożony), ser feta (dobry jest miękki - np. 45% tłuszczu, oliwa (np. z pestek winogron), 3 ząbki czosnku, sól.
Jak przyrządzić?
Zagotowujemy wodę na makaron (proponuję nie solić, to szybciej będzie wrzeć), dolewamy ok. 1 łyżki oliwy. Wrzucamy ilość stosowną do naszych możliwości. Gotujemy al dente.Szpinak w liściach (mrożony) wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy 14 minut. Odcedzamy.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, chwilkę smażymy (0,5 min), dodajemy pokrojone suszone pomidory, na końcu szpinak. Wszystko mieszamy. Fetę (ok. 1,3 opakowania / 1 os.) kroimy w kostkę.Bierzemy ładne miseczki wielkości dużego talerza, kładziemy makaron, na niego szpinak z czosnkiem i pomidorami a na wierzch pokrojoną fetę.
Potrzebne przybory:
Garnki, patelnia, durszlak, nóż, łyżka, widelec, deska do krojenia.
Jak podawać?
Apetycznie wygląda podane w miseczce do spagetti. Najpierw wkłada się makaron, na niego nakłada się posmażony szpinak z dodatkami, posypuje serem feta. Aby ze szpinaku nasz organizm dobrze przyswajał żelazo do potrawy należy serwować napoje z dużą ilością wwitaminy C (np. soki owocowe).
Uwagi:
Suszone pomidory można kupić w większych sklepach (ja kupiłam w markecie). Są w słoikach. Jeden kosztuje od ok. 8 zł, ale wystarczy na kilka razy (na jedna osobę potrzeba ok. 3 kawałków).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | viki271976 |