Składniki:
- rostbef - 80dag,
- pieczywo tostowe,
- puszka ananasów (plastry),
- smalec - 1/4 kostki,
- oliwa z oliwek - 1/2 szklanki,
- sos sojowy - 2 łyżki,
- masło - 5dag,
- czosnek - 4 ząbki,
- grubo mielony pieprz,
- kieliszek wódki lub octu,
- sól - 3/4 łyżeczki.
Jak przyrządzić?
Rostbef opsypujemy obficie grubo zmielonym pieprzem,dodajemy sos sojowy, oliwę z oliwek i kieliszek wódki lub łyżkę octu. Robimy lekki masaż i odstawiamy na 24h do lodówki. W ten sam dzień możemy zrobić masło czosnkowe. Wyciskamy przez praskę 4 ząbki czosnku, rozcieramy to z 3/4 łyżeczki soli na jednolitą papkę, mieszamy to z masłem. Formujemy, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Resztę potrawy robimy na 15min przed tym, kiedy chcemy ja podać. Potrzebne są dwie patelnie, toster lub piekarnik elektryczny i najlepiej dwie osoby (niekoniecznie jeżeli ktoś jest zwinny). Wszystko robimy prawie jednocześnie, najpierw smażymy ananasy (8 min.), na drugiej patelni roztapiamy smalec (bardzo duży ogień), wrzucamy rostbef i smażymy od 3 do 4 min. z kazdej strony(nie polecam dłużej) grzanki też muszą być już gotowe. Befsztyki podajemy na grzankach, posmarowane obustronnie masłem czosnkowym i na to kładziemy smażone ananasy. Danie to nadaje się raczej na wieczorną kolację, niż na obiad. Rostbef można zastąpić polędwicą wołową, ale danie wyjdzie o 100% drożej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Leonard |