Składniki:
- kurczak lub osobno nogi kurczaka( zalezy od porcji),
- 3-4 pietruszki korzeniowe,
- 3-4 marchewki,v- duży por,
- margaryna,
- ryż zalezy od porcji.
Jak przyrządzić?
Warzywa obrac, pokroić w kostkę, por w paseczki. W rondlu roztopic 2 łyzki margaryny, gdy sie rozpuści wrzucic warzywa dusic pod przykryciem( od czasu do czasu zalac niewielką ilością wody).Kurczaka podzielić na porcje, umyc, osuszyć, przyprawić)jak kto lubi). Usmazyc z kazdej strony gdy warzywa zaczną robic sie miękkie dodac na warzywa kurczaka poporcjowanego, i dusić pod przykryciem, az warzywa i kurczak będą miękkie i gotowe.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek, miska, półmiski, sztućce.
Jak podawać?
Potrawę podawac z ryż em. Zagotowany ryz połozyc na półmisku, na to warzywa i kurczaka obok.
Surówka: najlepiej z sałatą lodową z dodatkami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Jula |