Składniki:
Biszkopt:
- 4 żółtka,
- 3 białka,
- 60g mąki,
- 40g cukru,
- szczypta soli,
- dżem malinowy.
Masa:
- 160ml wina białego wytrawnego,
- 300ml śmietanki 36%,
- 100ml soku wyciśniętego z mandarynek,
- 2 żółtka,
- 1 galaretka pomarańczowa,
- 70g cukru.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Żółtka utrzeć z połową podanej ilości cukru, białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru i ze szczyptą soli. Połączyć obie masy, dodać mąkę i wymieszać. Rozsmarować cienko na dużej blaszce, piec 8-10 minut w temp. 220 stopni. Jeszcze ciepły posmarować dżemem, zwinąć w roladę, schłodzić.
Przygotować miskę albo inne naczynie z półokrągłym dnem, wyłożyć je folią spożywczą. Zimną roladę pokroić w plastry i tymi plastrami wyłożyć naczynie (w miarę możliwości tak, żeby między plastrami nie było dziur), kilka plastrów zostawić.
Masa:
Wino i sok z mandarynek wymieszać z żółtkami, podgrzać (NIE GOTOWAĆ!), dodać cukier i galaretkę. Kiedy już się wszystko rozpuści - zostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej wystudzoną galaretkę i delikatnie wymieszać. Masę wylać do naczynia wyłożonego plastrami rolady, na wierzch wyłożyć pozostałe plastry, (jeśli jakieś nam zostały ;-)Schłodzić w lodówce, kiedy masa już stężeje - ódwrócić naczynie i deser wyłożyć delikatnie na talerz.
Uwagi:
Wersja dla niecierpliwych - można kupić gotową roladę, a samemu zrobić tylko masę ;)
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | Asiek |