Składniki:
- 4 jaja,
- 25 dag mąki,
- 15 dag masła,
- 10 dag cukru (ca 1/2 szklanki),
- 10 dag rodzynek,
- 10 dag migdałów,
- 10 dag orzechów,
- 10 dag skórki z pomarańczy,
- 5 dag twardej czekolady,
- ½ łyżeczki środka spulchniającego (najlepiej amoniak spożywczy rozpuszczony w niewielkiej ilości mleka lub wody).
Jak przyrządzić?
1) Mąkę przesiać- ale nie jest to konieczne2) rodzynki sparzyć - osuszyć3) orzechy posiekać4) migdały zalać wrząca wodą- obrać ze skórek posiekać-( można użyć płatków migdałowych) 5) czekoladę ( najlepiej gorzką) posiekać w kostkę,7) wszystkie składniki oprószyć mąką,8) długą wąska blachę wyłożyć pergaminem. Masło rozetrzeć na pianę, ucierając dodawać po 1 żółtku i po trochu cukru. Gdy powstanie puszysta masa dodać delikatnie ubite na sztywną pianę białka. Następnie dodawać bakalie i pozostałą mąkę. Na końcu dodać proszek spulchniający rozrobiony w jednej łyżce zimnej wody lub mleka i delikatnie wymieszać z ciastem. Upiec- wstawiając do dobrze nagrzanego pierkanika i piec ok. 30 min w 180 stopniach, potem zmniejszyć do 100-150 dopiec 15 min. Keks najlepszy po 2-3 dniach. Owinąć w folię aluminiową- by jak najdłużej przetrwał swieży - a wiec można go zrobić kilka dni przed świętami).
Potrzebne przybory:
Wąska blaszka do piecznia.
Uwagi:
Ilosć bakali może być mniejsza - można dodac kolorową mieszanke z owoców kandyzowanych - zamiasta bakali.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | siarka |