Chrupiąca golonka

Przepis kulinarny

Składniki:

- około 1 kg golonki,
- 2 marchewki,
- sól, pieprz,
- butelka ciemnego piwa,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 listki laurowe,
- mielona papryka,
- kawałek selera,
- ziele angielskie,
- majeranek,
- miód,
- cebula,
- olej.

Jak przyrządzić?

Mięso opalić i umyć. Z kilku łyżek piwa, łyżeczki miodu, soli, majeranku przyrządzić marynatę. Natrzeć mięso, obłożyć czosnkiem i listkami laurowymi. Włożyć je do miski, nakryć i odstawić na 12 godzin. Golonkę wraz z marynatą zalać resztą piwa i wrzącą wodą tak by mięso było zakryte. Dodać ziele angielskie i pieprz, nakryć i gotować godzinę. Pod koniec gotowania włożyć marchewkę oraz seler. Mięso wyjąć z garnka, ułożyć na półmisku aby trochę ociekło i ostygło. Przełożyć golonkę na deskę i nożem naciąć skórkę mięsa w dekoracyjną kratkę. Wierzch posypać szczyptą ostrej papryki. Żaroodporne naczynie lub brytfannę lekko natłuścić i włożyć mięso. Za pomocą pędzelka posmarować je miodem i piec około 30 minut.w temp. 220 stopni. Pod koniec pieczenia włożyć pokrojoną cebulę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
AutorLATRAVIATTA

Chrupiąca golonka: Podobne przepisy

Chrupiąca golonka: wypróbuj również

Powiązane Tematy