Składniki:
- 0,5 kg karkówki (nacieramy ją przyprawami wedle uznania i pozostawiamy na godzinę),
- 6 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
- kilka plastrów boczku gotowanego lub wędzonego,
- 4 liście kapusty białej,
- marchewka,
- pół selera,
- cebula,
- 4 jabłka,
- vegeta,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szklanka białego wina,
- 3 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem następnie układamy liście kapusty, na środek kładziemy karkówkę(wcześniej natartą przyprawami)dookoła układamy obrane ziemniaki pokrojone w ćwiartki, między ziemniaki wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę i seler posypujemy vegetą ,pokrojoną cebulę rozsypujemy po wierzchu dania następnie układamy plastry boczku i jabłka obrane pokrojone w ćwiartki,jabłka posypujemy cynamonem-przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika .Pieczemy w temperaturze 200-220 ,po 30 min. podlewamy połową szklanki wina, po kolejnych 30 min. podlewamy resztą wina.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne z pokrywą, nóż, szklanka, deseczka.
Jak podawać?
Karkówkę po upieczeniu pokroić w plastry.
Uwagi:
Można dodać ząbek czosnku i wina wedle uznania. Boczek należy pokroić w grubsze plastry to się nie spiecze.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | EWKA |