Składniki:
6-8 pojedynczych piersi z kurczaka, ok. 0,6kg pieczarek, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 3 duże cebule, 1 szkl. białego wina (niekoniecznie najdroższego), sos sojowy, oliwa, przyprawy (sól, pieprz), 1 kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Piersi pokroić w paski, obsypać przyprawami, sosem sojowy i pozostawić w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Później obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, po czym układac kurczaka w osobnym garnku. Pokrojone cebule i pieczarki dusić na margarynie. Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5 litra wody, dodać wino i zagotować. Do garnka z kurczakiem dodać cebulę, pieczrki, sos, przecier pomidorowy i doprawić do smaku.
Uwagi:
SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Binka |