Nowa piramida żywieniowa a ciąża. Co obniża płodność?
DANUTA CAPIGA • dawno temuChoć przyczyn niepłodności u kobiet i mężczyzn może być bardzo wiele, to warto zwrócić uwagę na te najistotniejsze, na które mamy wpływ i które możemy zminimalizować jeszcze przed próbą zajścia w ciążę.
Choć przyczyn niepłodności u kobiet i mężczyzn może być bardzo wiele, to warto zwrócić uwagę na te najistotniejsze, na które mamy wpływ i które możemy zminimalizować jeszcze przed próbą zajścia w ciążę.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca parom przygotowującym się do poczęcia dziecka ruch – minimum 30 minut dziennie. Wysiłek fizyczny to pozyskiwanie energii z tkanki tłuszczowej, to lepsze krążenie krwi, to praca mięśni. Właśnie te czynniki usprawniają nasz organizm.
Dla kobiet przygotowujących się do ciąży i tych będących już w ciąży ważny jest odpowiedni rodzaj tłuszczu. Istotna jest nie tylko ilość tłuszczu w diecie, ale także jego jakość. Dieta musi przede wszystkim ograniczać spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych i trans, natomiast uwzględnić większą ilość kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych, w szczególności cennych kwasów Omega –3.
Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na regulację ciśnienia oraz pracę narządów rozrodczych zarówno kobiet jak i mężczyzn. Znajdziemy je w olejach, zwłaszcza oleju rzepakowym, oraz oliwie z oliwek. Tłuszcze trans to: twarde margaryny, batony, czekolady, zupy w proszku, chipsy, frytki, żywność fast-food.
Wpływ na zwiększenie płodności poprzez zmniejszenie odporności na insulinę ma również ograniczenia białka zwierzęcego na rzecz białka roślinnego
— Jedną z cech sposobu żywienia sprzyjającą płodności jest duży udział białka roślinnego w ogólnej puli białek dostarczanych wraz z pożywieniem. Znajdziemy je w roślinach strączkowych, bobie, ciecierzycy, grochu, fasoli, soi, soczewicy. Wykazano, że zamiana 5% energii pochodzącej z białka zwierzęcego na białko roślinne wiązała się z 50-procentowym obniżeniem ryzyka niepłodności z powodu zaburzeń owulacji. Odpowiedzią na spożycie białka roślinnego jest mniejsze wydzielanie insuliny. Najbardziej niekorzystnie na płodność oddziałują białka z mięsa czerwonego oraz drobiu. Białka jaj i ryb nie wykazały negatywnego wpływu na płodność – mówi Kinga Twaróg, dietetyk z poradni Dobry Dietetyk w Poznaniu.
Badania wykazały też, że pełnotłuste produkty mleczne zmniejszają ryzyko niepłodności związanej z zaburzeniami owulacyjnymi. W diecie kobiet z zaburzeniami płodności powinny przeważać produkty o niskim indeksie IG. Zadaniem tej diety jest dobór takich produktów, aby wywołane posiłkiem zmiany poziomu glukozy we krwi były jak najmniejsze.
Według badań naukowych płodność mężczyzn, czyli jakość spermy, znacznie się obniża. Ma to związek z zanieczyszczeniami środowiska, chemizacją żywności, niezdrowym trybem życia, stresem. Aby poprawić swoją płodność, mężczyźni muszą wzbogacić dietę o cynk, selen, witaminę E i C. Cynk przedłuża żywotność plemników, a selen jest przeciwutleniaczem, który gromadzi się w jądrach oraz nasieniu i potrzebny jest do produkcji plemników. Stosując odpowiednią dietę i regularną aktywność ruchową można znacznie wpłynąć na poczęcie dziecka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze