Zdrowe odchudzanie
BEATKA • dawno temuZastanawiasz się, jak zdrowo schudnąć? Odchudzanie jest procesem długotrwałym i, co by tu dużo mówić, wymagającym konsekwencji. Szybkie diety cud, głodówki oraz inne katorżnicze diety zubożają nasz organizm, pozbawiają go witamin i mikroelementów, a także kończą się przeważnie efektem jojo. Po kilku dniach od zaprzestania stosowania diety, organizm wraca do poprzednich kształtów, a nawet obfitszych. Zdrowe odchudzanie to zmiana sposobu odżywiania. Zdrowe sposoby odżywiania powinno się stosować cały czas.
Zmiana diety
Styl życia i nawyki żywieniowe mają wpływ na twój wygląd. Zdrowe nawyki żywieniowe pozwolą ci zrzucić w bezpieczny sposób nadprogramowe kilogramy, niemniej jednak potrzeba na to czasu. Dieta dla zdrowia powinna być zbilansowana i dopasowana do twoich nawyków, trybu życia, upodobań i potrzeb. Jeżeli prowadzisz siedzący tryb życia, twoja dieta będzie wyglądać inaczej niż u osoby, która pracuje fizycznie. Najlepiej jest wybrać się do specjalisty. Dietetyk pomoże ci ustalić codzienny jadłospis.
Każdą dietę należy wprowadzać stopniowo. Gwałtowna próba przestawienia organizmu na inny sposób odżywiania może zniechęcić. Wystarczy przytoczyć przykład cukru: jeżeli dużo słodzisz, a pragniesz przestać, nie uda ci się to nagle. Organizm przyzwyczajony do słodkich kaw lub herbat będzie zmuszany do wypicia gorzkich napojów. Tymczasem stopniowe zmniejszanie łyżeczek cukru sprawi, że proces przebiegnie łagodnie.
Zasady zdrowego odżywiania
Żeby móc zdrowo schudnąć, należy po prostu wprowadzić zasady zdrowego odżywiania. Regulują one nie tylko to, co jesz, ale też ile i kiedy. Jesteś miłośnikiem słodyczy? Nie musisz całkowicie pozbawiać się przyjemności ich jedzenia. Wystarczy, że zamiast codziennie zjadać całą czekoladę, litrowe opakowanie lodów i popijać to wszystko colą, wybierzesz sobie jeden dzień w tygodniu. Niech będzie to „święto brzuszka”. Oczywiście nie oznacza to tego, że w tym dniu możesz bezkarnie rzucić się na lodówkę i zapasy słodyczy pochowane w szafkach. Zjedz tyle, aby poczuć, że zaspokoiłaś swój apetyt na słodycze. Pamiętaj, by nie robić zapasów. Jeżeli nie będziesz miała słodyczy w domu, będziesz musiała przespacerować się po nie do sklepu, a to po pierwsze więcej ruchu, a po drugie – może ci się nie zechce wychodzić z domu.
Zamiast słodyczy, kupuj zdrowe przekąski:
- suszone owoce,
- świeże owoce (oprócz witamin, mają one dużo cukru, więc jedz je lepiej rano),
- świeżo wyciśnięte soki (soki z kartonów w wyniku procesów produkcyjnych straciły wartości odżywcze, są za to mocno dosładzane i wzbogacone konserwantami),
- pestki dyni i słonecznika (ale nie te prażone i solone).
Zrezygnuj całkowicie z kolorowych napojów gazowanych. Dostarczają one pustych kalorii, wzmagają pragnienie, powodują gazy i wzdęcia. Zamiast nich, wypijaj codziennie minimum 2 litry wody mineralnej, która nawadnia organizm i gasi pragnienie.
Jedz 5–6 posiłków dziennie. Posiłki powinny być nieduże, dzięki temu organizm będzie mógł na bieżąco spalać to, co dostanie. Nie rezygnuj ze śniadań – przyspieszają one przemianę materii i zapobiegają pojawieniu się uczucia głodu. Organizm, który często czuje głód gromadzi każdy dostarczony posiłek – w ten sposób zabezpiecza się przed głodówką. Jedzenie większych posiłków, ale rzadziej (2–3 razy w ciągu dnia) sprawia, że organizm nie nadąża z wykorzystywaniem składników odżywczych i trawieniem. W konsekwencji zostajemy bogatsi o kolejną fałdkę. Ostatni posiłek jedz 3–4 godziny przed snem. Nie musi to być godzina 18, jeżeli chodzisz spać późno. Niemniej jednak nie napadaj na lodówkę po 22. Jedzenie przed snem nie przyniesie zgubnych rezultatów pod warunkiem, że będzie to lekka kolacja.
Unikaj fast foodów. Zamiast tego postaw na ideę slow food. Gotuj sama w domu, wybieraj produkty pochodzące z upraw ekologicznych, zrezygnuj z pokarmów wysoko przetworzonych. Zamiast smażyć, gotuj lub piecz. Zdrowe gotowanie to gotowanie na parze. Warzywa gotowane w wodzie zazwyczaj tracą swoje składniki odżywcze, które przedostają się do wody. Dobrze, jeżeli chcesz ugotować zupę i tę wodę wypijesz, jeżeli jednak chcesz ją wylać, wówczas uciekają wszystkie składniki odżywcze. Używaj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zamiast smażyć schabowego, mięso posyp przyprawami i upiecz je.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze