Składniki:
- 5 dag tłustego, wędzonego boczku,
- 4 małe cebule,
- dwa ząbki czosnku,
- 50 dag pieczarek,
- 1 kura (ok 1,2 kg),
- sól i czarny pieprz,
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia,
- 1 listek laurowy,
- 1 łyzeczka suszonego tymianku,
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 3 łyżki smietany 22%,
- sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
1. Boczek bez skórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić na ósemki , czosnek na ćwiartki.
2. Wilgotną sciereczką przetrzeć pieczarki,trzony skrócić.Większe grzyby przepołowić, mniejsze pozostawic w całosci.
3. Kurę rozebrac na porcje, umyć, osączyć, natrzeć solą i pieprzem.
4. W garnku rozgrzać tłuszcz .Podsmażyć boczek na średnim ogniu.Rumiane chrupiące skwarki wyjąć, a w pozostałym tłuszczu podsmażyć kurę na złocistobrązowo, po czym wyjąć.
5. Do garnka włożyć pieczarki i podpiec je na silnym ogniu.Dodać cebulę i czosnek, poddusić, doprawić solą i pieprzem.włożyć kurę ,dodać skwarki i zioła, wlac wino i dusić pod przykryciem przez 30 minut.
6. Mięso wyjąć,trzymać w cieple.Sos spod pieczeni połączyć ze smietanąi lekko zagotować.Doprawić sola pieprzem i sokiem z cytryny. Włożyć z powrotem kurę i od razu podawać.
Potrzebne przybory:
Garnek, nóż, deska, coś do mieszania.
Jak podawać?
Podawać na swój sposób :)
Uwagi:
Porcjowanie kury nie jest trudne:
Skrzydełka i udka należy odciągnąć od tuszki, a następnie odciąć ostrym nożem. Tuszkę przeciąć na połowę wzdłuz mostka i kręgosłupa, po czy oddzielic pierś od grzbietu.
JEDNA PORCJA ZAWIERA: 640 kcal/2690 kJ; białko 42g, tłuszcze 36g, węglowodany 26g.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | 640 / porcja |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | aliasa |