Składniki:
mięso - łopatka, wołowe b/k - jakieś 30-40 dkg
cebula - średnia
czosnek - jakieś trzy ząbki
papryka świeża czerwona - średnia
jedna średnia marchewka
pomidory - z puszki, świeże (2 nieduże), w ostateczności przecier
kawałek pora (jakieś 10 cm)
ew. jak zostało trochę uduszonych pieczarekolej lub oliwa
przyprawy : sól, pieprz, papryka czerwona słodka, vegeta i co tam kto jeszcze lubi(ostra papryka, mielony kminek itd)
mąka
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w zgrabną kostkę jakieś 2 na 2cm (rzecz gustu), w misce pokrojone mięso posypujemy przyprawami - nie żałować i mieszmy, aż będzie ładnie oblepione (w celu ulatwienia sobie sprawy dobrze dodać kilka kropel oleju), odstawiamy niech się przemaceruje. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, wyciskamy czosnek i wsypujemy je na rozgrzaną patelnię z olejem , ja dodaję troszkę vegety dla koloru, złocimy(ale nie przypalamy!) i dodajemy nasze mięso.
Dokladnie obsmażamy kostki na rumiano, potem przekladmay zawartość do garnka i uwaga! to co zostało na patelni (tłuszcz, resztki, przyprawy itd.) zalewamy wodą, łopatką obskrobujemy i wlewamy do garnka w ślad za mięskiem. Zabieg ten pozwala na zabranie do garnka calego "smaku" oraz biłaka, które wytworzyło się podczas smażenia. woda powinna spokojnie mięso przykrywać, w razie potrzeby dolać, dusić na małym ogniu pod przykryciem. w tym czasie na umytej już normalnie patelni dusimy na łyżce oleju pokrojoną w paseczki paprykę, rozdrobnionego (półplasterki) pora, marchewkę obraną i w plasterkach + na końcu pomidorki(obrane, pokrojone) ,aż wszystko zmięknie trochę,pomidorki mają się rozwalić. Pod koniec gotowania naszego gulaszu (miękkie mięso) dodajemy warzywa+ trochę tych pieczarek, dusimy jeszcze jakieś 5/10 min, zaprawiamy mąką (mąka rozrobiona z wodą wlewamy , najlepiej przez sitko, mieszając do zgęstnienia.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, deska, nóż, miska.
Jak podawać?
J.w.
Uwagi:
Pozornie pracochłonne, ale jak czlowiek nabierze wprawy...
Bardzo smaczny sos, do ryżu, ziemniaczków, kaszy, chleba, placków ziemniaczanych, klusek itd. konieczna surówka (z białej kapusty, czerwonej, pekińskiej), ewentualnie ogóreczek kiszony. Uwaga! męskie żołądki zdobywa, a jak wiadomo : przez żołądek do...;-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5-6 porcji |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | sloneczkojasne |