Sk艂adniki:
- 450 g mielonego miesa wolowego lub z jagniecia,
- 4 lyzki jogurtu naturalnego,
- 2 lyzki posiekanych lisci kolendry (pietruszki),
- 1 lyzeczka garam masala,
- sol.
Sos:
- 4 lyzki oleju,
- 1 posiekana cebula,
- 1/2 lyzeczki startego imbiru,
- 2 zabki czosnku (rozgniecione),
- 8 straczkow kardamonu lub 3/4 lyzeczki sproszkowanego,
- 6 gozdzikow,
- 1/2 lyzeczki zmielonego cynamonu,
- 1 lyzeczka kminku,
- 400 g posiekanych pomidorow z puszki.
Do przybrania:
- plasterki mooli (marchewki).
Jak przyrz膮dzi膰?
Do wiekszej misy wlozyc mieso, 2 lyzki jogurtu, kolendre, garam masala i pol lyzeczki soli. Wszystko dobrze wymieszac i podzielic na 40 malych kuleczek.Sos:w duzym rondlu rozgrzac olej, wsypac cebule i smazyc do miekkosci, dodac imbir, czosnek, kardamon oraz gozdziki i mieszajac smazyc przez 2 minuty. Nastepnie wsypac cynamon, kminek i 1 lyzeczke soli. Na koniec wlozyc pomidory, podgrzac i wlac pozostaly jogurt.Do sosu wlozyc klopsiki, przykryc i gotowac na wolnym ogniu przez okolo 25 minut, uwazajac, aby sie nie przypalily. Gotowe wylozyc do ogrzanego naczynia i utrzymac w cieple.Sos gotowac, az zgestnieje, po czym polac nim klopsiki. Przybrac plasterkami mooli i gorace podawac.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Margot |