Składniki:
25 dkg cukru pudru
25 dkg margaryny lub masła (uwaga: kostka masła ma 20 dkg!)
6 jajek
25 dkg białego sera
25 dkg kokosu
owoce świeże lub z puszki
2 dowolne galaretki
Jak przyrządzić?
Ser zmielić lub przecisnąć przez sitko (ilość sera jest mała, więc proponuję sitko - najlepiej metalowe,ale przez plastikowe też idzie, i drewnianą łyżkę). Żółtka oddzielić od białek.Utrzeć cukier, żółtka (6) i tłuszcz na puszystą masę. Dodać przemielony biały ser, utrzeć jeszcze, na koniec dodać kokos i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ziasta (już nie ucierać). Ciasto wyłożyć na brytfankę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, piec ok. 50 min. aż do złotego koloru.Po ostudzeniu można poukładać na nim owoce pokrojone w plasterki (porada: owoce - czy to świeże, czy z puszki - powinny być starannie osączone, a ewentualny nadmiar soku należy zebrać papierowym ręcznikiem). Na owoce można wylać dwie rozpuszczone wg przepisu ulubione galaretki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KrysiaMisia |