Do babki gotowanej potrzebna jest specjalna forma. Warto zrobić taki zakup, bo ciasto jest naprawdę smaczne, miękkie, puszyste i dobrze nasączone. Rośnie podczas gotowania, ma specyficzny smak, inny od babek pieczonych. Polewę przygotowujemy taką, jaką lubimy najbardziej. Ja zrobiłam polewę z białej czekolady i wiórków kokosowych. Ale może być też cytrynowa, czekoladowa, toffi, orzechowa lub z lukrem.
Składniki:
1 kostka masła,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki pszennej,
5 jaj,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 paczki cukru waniliowego,
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki.
Polewa:
2 tabliczki białej czekolady,
łyżka masła,
4 łyżki mleka,
wiórki kokosowe.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę.
Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do masy.
Wlać spirytus lub wódkę i wszystko lekko wymieszać.
Formę do gotowania babek wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto do formy i zamknąć szczelnie wieczkiem.
W dużym garnku zagotować tyle wody, aby sięgała do ¾ wysokości formy.
Wstawić formę, obciążyć czymś ciężkim, żeby była stabilna, przykryć garnek pokrywą.
Gotować godzinę i 10 minut na bardzo wolnym ogniu.
Czekoladę pokruszyć, dodać masło, mleko i mieszać aż czekolada rozpuści się całkowicie.
Babkę wyjąć z formy, oblać polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |