Babka gotowana

Przepis kulinarny
Babka gotowana Zobacz 7 zdjęć

Do babki gotowanej potrzebna jest specjalna forma. Warto zrobić taki zakup, bo ciasto jest naprawdę smaczne, miękkie, puszyste i dobrze nasączone. Rośnie podczas gotowania, ma specyficzny smak, inny od babek pieczonych. Polewę przygotowujemy taką, jaką lubimy najbardziej. Ja zrobiłam polewę z białej czekolady i wiórków kokosowych. Ale może być też cytrynowa, czekoladowa, toffi, orzechowa lub z lukrem.

Składniki:

1 kostka masła,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki pszennej,
5 jaj,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 paczki cukru waniliowego,
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki.

Polewa:

2 tabliczki białej czekolady,
łyżka masła,
4 łyżki mleka,
wiórki kokosowe.

Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę.

Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do masy.

Wlać spirytus lub wódkę i wszystko lekko wymieszać.

Formę do gotowania babek wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Przełożyć ciasto do formy i zamknąć szczelnie wieczkiem.

W dużym garnku zagotować tyle wody, aby sięgała do ¾ wysokości formy.

Wstawić formę, obciążyć czymś ciężkim, żeby była stabilna, przykryć garnek pokrywą.

Gotować godzinę i 10 minut na bardzo wolnym ogniu.

Czekoladę pokruszyć, dodać masło, mleko i mieszać aż czekolada rozpuści się całkowicie.

Babkę wyjąć z formy, oblać polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćśredni
Porcje4-6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt23 zł

Babka gotowana: Podobne przepisy

Babka gotowana: wypróbuj również

Powiązane Tematy