Przygotowania do świąt wielkanocnych to zawsze dużo obowiązków. Z części ambitnych planów trzeba często zrezygnować. Potrawy bywają czasochłonne, nie każdy może sobie pozwolić na długie przygotowania. Trzeba więc wybrać takie przepisy, które nie obciążą nas zanadto. Cała tajemnica smaku pieczonej białej kiełbasy to jej jakość i umiejętne dobranie przypraw. Nie należy na niej oszczędzać. Trzeba odwiedzić sprawdzony sklep, najlepiej z wędlinami z wyższej półki, bez konserwantów. Nic nie zastąpi w czasie świąt smaku dobrej, wiejskiej białej kiełbasy.
Składniki:
6 kawałków surowej białej kiełbasy,
2 cebule (15-20 dag),
3 łyżki oleju,
2 łyżeczki majeranku,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/3 łyżeczki pieprzu,
1/3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
2 łyżki masła.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę nakłuwamy widelcem, żeby podczas pieczenia nie popękała.
Cebulę kroimy w spore kawałki.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, rozkładamy w nim kiełbasę i cebulę, całość oprószamy pieprzem, papryką i majerankiem.
Wstawiamy do piekarnika przykryte, np. folią aluminiową.
Po 30 minutach naczynie wyjmujemy, obracamy kiełbasę na drugą stronę i polewamy przygotowanym wcześniej bulionem.
Pieczemy kolejne 30 minut, po czym kiełbasę odkrywamy, okładamy wiórkami z zimnego masła i wstawiamy na kolejne 30 minut.
Jak podawać?
Podajemy z żurkiem, ziemniakami lub pieczywem w towarzystwie ćwikły, chrzanu i musztardy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |