Orzechowiec (autor mika) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki, 15 dag cukru, 20 dag margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody.

Masa orzechowa:
30 dag orzechów posiekanych, 2 łyżki cukru, 10 dag masła, 2 łyżki miodu - usmarzyć na złoty kolor. Krem: pół litra mleka, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, kostka margaryny, 2 i pół łyżki mąki - zagotować wylać gorącą na blachę.

Jak przyrządzić?

Ciasto:miód rozpuścić z tłuszczem, sodę rozpuścić z 2 łyżeczkami mleka. Wszystko zagnieść i zrobić ciasto, rozdzielić na 2 części. Jedną upiec, a na drugą włozyć masę orzechową usmażoną na złoty kolor i upiec. Krem zagotować i wylać na pierwsze ciasto i przykryć drugim orzechami do góry.

Uwagi:

Ciasto pozostawić na noc pod przykryciem, najlepsze jest na drugi dzień gdy krem przesiąknie w ciasto.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćwymagający
Autormika

Orzechowiec (autor mika): Podobne przepisy

Orzechowiec (autor mika): wypróbuj również

Powiązane Tematy