Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki, 15 dag cukru, 20 dag margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody.
Masa orzechowa:
30 dag orzechów posiekanych, 2 łyżki cukru, 10 dag masła, 2 łyżki miodu - usmarzyć na złoty kolor. Krem: pół litra mleka, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, kostka margaryny, 2 i pół łyżki mąki - zagotować wylać gorącą na blachę.
Jak przyrządzić?
Ciasto:miód rozpuścić z tłuszczem, sodę rozpuścić z 2 łyżeczkami mleka. Wszystko zagnieść i zrobić ciasto, rozdzielić na 2 części. Jedną upiec, a na drugą włozyć masę orzechową usmażoną na złoty kolor i upiec. Krem zagotować i wylać na pierwsze ciasto i przykryć drugim orzechami do góry.
Uwagi:
Ciasto pozostawić na noc pod przykryciem, najlepsze jest na drugi dzień gdy krem przesiąknie w ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | mika |