Składniki:
- 1,3 kg śliwek węgierek,
- 2 dag drożdzy,
- 1/5 litra letniego mleka,
- 40 dag mąki 1 jajko,
- 11,5 dag cukru,
- 10 dag masła,
- 5 dag posiekanych migdałów,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- sól.
Jak przyrządzić?
1. drożdze rozrobic z mlekiem i łyżką cukru, po czym odstawić na 20 minut połowe mąki ,szyczyptę soli ,jajko i7,5dag cukru wymieszać z rozczynem i roztopionymi 8dag masła wyrobić ciasto dodając stopniowo pozostałą mąke , a nastepnie zostawić pod przykryciem przez 40 minut do wyrośniecia
2. wegierki umyć osłuszyć wypestkować i przekroić na ćwiartki.Ciasto energicznie zagnieść .Blachę posmarować masłemi rozwałkowac na niej ciasto.
3. Na cieście ułorzyć sliwki, posypać migdałami, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przes 30minut w teperaturz 220 stopni C. Pozostały cukier wymieszacz z cynamonem i posypać nim ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio |
Autor | hawranek |