Bawarski placek ze śliwkami

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1,3 kg śliwek węgierek,
- 2 dag drożdzy,
- 1/5 litra letniego mleka,
- 40 dag mąki 1 jajko,
- 11,5 dag cukru,
- 10 dag masła,
- 5 dag posiekanych migdałów,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- sól.

Jak przyrządzić?

1. drożdze rozrobic z mlekiem i łyżką cukru, po czym odstawić na 20 minut połowe mąki ,szyczyptę soli ,jajko i7,5dag cukru wymieszać z rozczynem i roztopionymi 8dag masła wyrobić ciasto dodając stopniowo pozostałą mąke , a nastepnie zostawić pod przykryciem przez 40 minut do wyrośniecia

2. wegierki umyć osłuszyć wypestkować i przekroić na ćwiartki.Ciasto energicznie zagnieść .Blachę posmarować masłemi rozwałkowac na niej ciasto.

3. Na cieście ułorzyć sliwki, posypać migdałami, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przes 30minut w teperaturz 220 stopni C. Pozostały cukier wymieszacz z cynamonem i posypać nim ciasto.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćśrednio
Autorhawranek

Bawarski placek ze śliwkami: Podobne przepisy

Bawarski placek ze śliwkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy