Składniki:
- mąka pszenna,
- jajko,
- proszek do pieczenia,
- woda,
- sól,
- oliwa z oliwek,
- mięso wolowe,
- marchewka,
- cebula,
- czosnek,
- zioła: tymianek, bazylia, oregano,
- chilli,
- wegeta,
- koncentrat pomidorowy,
- mleko,
- masło,
- serek topiony.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od usmażenia naleśników ale nie na mleku lecz na wodzie i możliwie jak najmniejszej ilości tłuszczu. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki maki roztrzepać z jajkiem, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, płaska łyzeczką soli i taką ilością wody aby uzyskać niezbyt gestą konsystencję. usmażyć nalesniki na niezbyt dużej ilości oliwy z oliwek. po usmazeniu nalesników lub w trakcie ich smażenia nalezy przygotować farsz, którym naleśniki będą nadziewane. Farsz przygotowujemy poprzez rozgrzanie na patelni oliwy i dodanie do niej 2 pokrojonych w kostke cebul i 3 zabkow czosnku. cebulę i czosnek smażymy do zeszklenia, nastepnie dodajemy 2 marchewki pokrojone w kostkę, dolewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. po upływie tego czasu dodajemy mieso (według uznania ); wystarczy ok. 400g i całość dusimy do czasu gdy mięso się zrumieni (rozgnieść każda grudkę widelcem). nastepnie dodac przecier pomidorowy, bazylie, oregano, tymianek, chilli i doprawić wegetą do smaku.przygotowanym farszem napełnić nalesniki (zwijając w rulony) tak napełnione naleśniki układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ciasno jeden obok drugiego. kolejną czynnościa bedzie przygotowanie sosu beszamelowego, słuzacego do zapieczenia potrawy. sos beszamelowy: 2 łyzki masła stopić na patelce (rondelku) i dodać do niego mąkę (3 łyzki)i smażyć mieszajac, nastepnie dodać szklankę mleka, serek topiony i ciagle mieszać aż wytworzy się kleisty sos. posolić do smaku. tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu naleśniki. zapiekać odkryte cannelloni przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. po zapieczeniu mozna polać sosem pomidorowym przygotowanym samodzielnie, z torebki, ketchupem lub zajadać się gotowym daniem. PYCHA!!!
Potrzebne przybory:
Trzepaczka lub mikser do zrobienia ciasta nalesnikowego. Ja to robię widelcem.
Uwagi:
według przepisu włoskiego powinien to być makaron w kształcie grubych i dużych rurek. jednak przygotowane na slono nalesniki są miękkie i dają niepowtarzalny, rozpływajacy się w ustach smak. potrawę nalezy podawać wyciagaja po jednym cannelloni.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | 4-6 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | kasia |