Składniki:
ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, 3 łyżki oleju, 1/3 paczuszki drożdży, 0,5 szklanki mleka,
farsz: pieczarki, żółty ser, ogórki konserwowe, przyprawa do pizzy,przecier pomidorowy, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Z drożdży i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn i pozostawic do wyrośnięcia. Do miski wsypac mąke, rozczyn, sól, olej, resztę mleka i zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątna blachę i piec przez 15 minut aż lekko się zarumieni, potem posmarować przecierem (najlepiej odmowej roboty), wyłożyć pieczarki (które wczesniej należy pokroic w plasterki i obsmażyć z przyprawą do pizzy, solą i pieprzem), na to pokrojene ogórki, ser. Piec ponownie przez 15 minut. Po wyjęciu posmarować ketchupem i majonezem. Mówię wam - po prostu pycha.
Potrzebne przybory:
miska, patelnia, blacha, deska do krojenia
Jak podawać?
Pizzę kroić w kwadraty i podawać na talerzach jak najszybciej zanim ostygnie (mnie smakuje nawet ta zimna na drugi dzień)
Uwagi:
Spróbujcie, naprawdę warto.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | alex.87 |