Składniki:
ciasto: 8 białek, 1 i 1/3 szkl. maku suchego, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 paczki wiórków kokosowych
krem: 4 żółtka, 1 kostka margaryny, 1 budyń śmietankowy (ugotowany na mleku z dodatkiem 1\2 szkl. cukru)
okrągłe biszkopty, trochę alkoholu (np. wódka) lub soku pomarańczowego.
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy ciasto; białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki i mak, ciasto wykładamy na blachę (natłuszczoną) i pieczemy w temp. 150 stopni na lekki brąz i po upieczeniu zostawiamy w blaszce do wystygnięcia.
Przygotowujemy krem: margarynę ucieramy z żółtkami, dodajemy przestudzony budyń (stopniowo) i nadal ucieramy. Krem wykładamy na wystudzone ciasto, na kremie układamy biszkopty nasączone alkoholem (lub sokiem pomarańczowym, według gustu), dekorujemy polewą czekaladową. Smacznego!
Potrzebne przybory:
mikser, misa
Uwagi:
Osobiście wolę gdy biszkopty są nasączone sokiem (pomarańczowym), ale z wódką też smakuje wyśmienicie, polecam - sprawdzony przepis.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | czarna |