Składniki:
kostka rosołowa/warzywna i kość na bulion, czosnek 4-6 ząbków, karton soku pomidorowego, bazylia do smaku, 1-3 łyżeczkek sosu tabasco, woda :]
Jak przyrządzić?
Z 1,5 litra wody i kostki rosołowej, tudzież warzyw i kości przygotowujemy bulion (klarowny! więc jeśli gotujemy w sposób tradycyjny należy zdejmować powstającą pianę, a po skończeniu gotowania przecedzić). Do gorącego bulionu dodajemy karton soku pomidorowego, dokładnie mieszamy, zupa powinna pozostawać na małym ogniu, dodajemy bazylię. Może być suszona, ale o wiele lepiej smakują i wyglądją świeże porwane (siekanie zabija aromat) listki. Dodajemy tabasco. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Rozgniatamy świeży czosnek, najlepiej specjalnym przyrządzonkiem ;] prosto do garnka. Mieszamy i na stół.
Jak podawać?
Podajemy w bulionówkach/kubeczkach i z nich pijemy. Extra smakuje z diablotkami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | anima_damnata |