Składniki:
Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 kostki margaryny, 2 jajka, 1 cukier waniliowy, 1/2 szkl cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa: 1 kg sera (śmietankowy lub taki z wiaderka), 1 łyśka budyniu śmietankowego, 10 jaj, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szkl cukru, 1 kostka margaryny "Kasia", 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, olejek pomarańczowy (ok. 3 ml), rodzynki, skórka pomarańczowa
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną. Dodać jajka ubite z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać proszek do pieczenia i zarobić jednolite ciasto.
Masa serowa:
Utrzeć margarynę z cukrem na puszystą mase (mikserem), dodawać żółtka, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, następnie ser, olejek i na końcu pianę ubitę z białek (przy dodawaniu piany nie miksować tylko delikatnie mieszać dużą łyżką). Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.
Kruche ciasto rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką blasze i na to wylać masę serowa. Piec ok. 1 godziny w 220 stopnach.
Uwagi:
Można dodawać olejek cytrynowy i skórkę cytrynową (wedle uznania). Jeżeli chodzi o pieczenie, to ja mam piekarnik elektryczny i podczas nagrzewania mam włączoną funkcję pieczenia na górę i dół, kiedy włożę ciasto przełączam na dół.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Rita |