Składniki:
1 puszka tuńczyka bądź innej ryby morskiej,
4 plastry sera żółtego,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka fasolki czerwonej w sosie pomidorowym,
4 pomidory czerwone
pęczek świeżego koperku,
kilka kropel soku z cytryny,
200g małży – ze słoika albo świeżych (które trzeba ugotować),
1 cebula,
1 łyżka oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Pokroić pomidory w kostkę, wyjmując oczywiście środek, umieścić je następnie w misce. Posiekać koperek i wysypać na pomidory. Obrać cebule i skroić, stopniowo wsypując do naczynia, w którym robimy sałatkę. Puszkę danej ryby wsypać do miski (jeśli kawałki są duże to rozdrobnić). Następnie pokroić plastry sera w kostkę, wsypać i skropić cytryną. Puszkę fasolki wsypać do miski i pomieszać a także dodać puszkę kukurydzy i małże. Na koniec skropić oliwą z oliwek. Całość zamieszać dobrze. Jeść kilka godzin po zrobieniu, ponieważ całość musi się skomponować smakowo.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Alexandra |