Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy(cieciorki, inaczej grochu włoskiego - dostępne np. w Geant),
- 3 pomidory,
- 3 różnokolorowe papryki,
- ser feta,
- cebula (najlepiej fioletowa),
- majonez,
- jogurt naturalny,
- czosnek,
- cytryna.
Jak przyrządzić?
Ciecierzycę odsączamy i płuczemy na sicie, gdy odcieknie wrzucamy do sporej miski (żeby było łatwo mieszać składniki). Odbieramy 2 łyżki i przeciskamy je przez praskę do mniejszej miski. Do przeciśniętej ciecierzycy dodajemymajonez i jogurt w stosunku 2:1 (więcej majonezu), następnie wciskamy ok. 0.5 cytryny i dodajemy do smaku przeciśnięty przez praskę czosnek (polecam w dużych ilościach np. 0.5 główki). Wszystko mieszamy dokładnie i odstawiamy. Siekamy drobno cebulę, pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paski, fetę w kostkę, wszystko dodajemy do ciecierzycy, mieszamy, polewamy sosem.
Rewelacja!!! Oryginalna, chrupiąca, pyszna!
Potrzebne przybory:
Nóż, praska, deska do krojenia, duża i mała miska, łyżka do mieszania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | goga |