Sk艂adniki:
- 400 gr. spaghetti,
- 150 gr. czarnych oliwek (bez pestek),
- 50 gr. mas艂a (opcjonalnie),
- 4 filety anchois (raczej nie w zalewie korzennej, ale to rzecz gustu...),
- 2 z膮bki czosnku,
- 艂y偶ka kapar贸w,
- 艂y偶ka posiekanej natki,
- puszka pomidor贸w (200 gr.),
- oliwa, s贸l.
Jak przyrz膮dzi膰?
Zarumieni膰, na ma艣le z dodatkiem oliwy, pokrojony w plasterki czosnek wraz z pokrojonymi drobno filetami anchois, doda膰 oliwki (tak偶e pokrojone w plasterki), drobno pokrojone kapary oraz pomidory. Gotowac na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.W mi臋dzyczasie ugotowa膰 makaron, odcedzi膰, zala膰 sosem, przystroi膰 natk膮.Z w艂asnego do艣wiadczenia: nie zalewa膰 makaronu zimn膮 wod膮, nie polewa膰 makaronu sosem, lecz wrzuci膰 go do garnka i wymiesza膰, tak by makaron "przeszed艂" sosem.
Uwagi:
Zacznijmy od tego co znaczy "puttanesca", ot贸偶 "puttanesca" to ma艂a "puttana", a ta to "c贸ra Koryntu", "kobieta lekkich obyczaj贸w"...jakkolwiek j膮 nazwiemy. Sama potrawa by艂a serwowana - jak wie艣膰 niesie - we w艂oskich domach publicznych i by艂a obliczona na zwi臋kszenie mo偶liwo艣ci ich klient贸w (kapary to afrodyzjak).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Quasimodo |