Składniki:
- 400 gr. spaghetti,
- 150 gr. czarnych oliwek (bez pestek),
- 50 gr. masła (opcjonalnie),
- 4 filety anchois (raczej nie w zalewie korzennej, ale to rzecz gustu...),
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka kaparów,
- łyżka posiekanej natki,
- puszka pomidorów (200 gr.),
- oliwa, sól.
Jak przyrządzić?
Zarumienić, na maśle z dodatkiem oliwy, pokrojony w plasterki czosnek wraz z pokrojonymi drobno filetami anchois, dodać oliwki (także pokrojone w plasterki), drobno pokrojone kapary oraz pomidory. Gotowac na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, zalać sosem, przystroić natką.Z własnego doświadczenia: nie zalewać makaronu zimną wodą, nie polewać makaronu sosem, lecz wrzucić go do garnka i wymieszać, tak by makaron "przeszedł" sosem.
Uwagi:
Zacznijmy od tego co znaczy "puttanesca", otóż "puttanesca" to mała "puttana", a ta to "córa Koryntu", "kobieta lekkich obyczajów"...jakkolwiek ją nazwiemy. Sama potrawa była serwowana - jak wieść niesie - we włoskich domach publicznych i była obliczona na zwiększenie możliwości ich klientów (kapary to afrodyzjak).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Quasimodo |