Spaghetti bolognese
OLIWKA . • dawno temuSpaghetti bolognese to idealne danie na mroźne zimowe dni. Wprawdzie słońca coraz więcej, ale nadal potrzebujemy siły i energii, by przetrwać spacer do pracy. Ta potrawa zadowoli i żołądek i podniebienie. Prosta, szybka, doskonała.
Przygotuj:
- opakowanie makaronu do spaghetti
- 30 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszkę pomidorów bez skórki
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- oregano
- bazylię
- rozmaryn
- sól
- paprykę słodką i ostrą
- parmezan do posypania
- oliwę
1. Jak przygotować sos bolognese? Zacznij od poszatkowania cebuli i zeszklenia jej na oliwie. Kiedy będzie już prawie gotowa, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż wszystko do garnka.
2. Na patelnię wrzuć teraz mięso mielone i podsmaż je. Kiedy będzie gotowe, połącz je w garnku z cebulą.
3. Duś sos do spaghetti, podlewając go wodą i rozdrabniając zbite kawałki mięsa. Powinno to trwać około 20 minut.
4. Powoli zaczyna powstawać spaghetti bolognese. Możesz już dodać pomidory z puszki i koncentrat. Nie żałuj również ziół. Ummm… czujesz już ten wspaniały zapach? Jeśli masz ochotę, możesz dolać także szklankę czerwonego wytrawnego wina.
5. Duś sos pomidorowy jeszcze 20 minut. Powinien stać się zawiesisty. W tym czasie ugotuj także makaron do spaghetti. Dodaj do niego łyżkę oleju, a kluski nie będą się sklejały.
6. To już wszystko. Wystarczy nałożyć makaron na talerz, polać pysznym sosem mięsnym, posypać startym parmezanem i udekorować listkami bazylii. Smacznego! I jak? Wybierasz spaghetti bolognese czy spaghetti carbonara?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze