Składniki:
- 30-35 dag mięsa mielonego,
- tłuszcz (margaryna lub olej),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka wody (lub cienkiego bulionu),
- papryka w proszku,
- pieprz,
- sól,
- ketchup albo przecier pomidorowy,
- inne przyprawy,
- zasmażka.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy dość drobno, rumienimy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone i rozbijamy widelcem, by nie zbiło się w grudy. Gdy mięso się trochę podsmaży dolewamy płyn, dodajemy wyciśnięty czosnek, paprykę, sól, resztę przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia. Gdy woda trochę odparuje dodajemy przecier (albo ketchup), robimy zasmażkę z 2 łyżek mąki i zimną rozrabiamy z odrobiną wody (może być ze śmietaną kw.), wlewamy do reszty i gotujemy przez ok. 3 min. aż się zagęści.
Uwagi:
Sos świetnie pasuje do makaronu, jako osobne danie.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | siss |