Sk艂adniki:
- jogurt naturalny - tyle, ile sosu potrzebujemy,
- 1 lub 2 z膮bki czosnku,
- s贸l, pieprz,
- keczup,
- musztarda (do smaku),
- oregano i/lub zio艂a prowansalskie.
Jak przyrz膮dzi膰?
Czosnek rozgnie艣膰 w mo藕dzie偶u dwa albo trzy razy, aby wycisn膮膰 jak najwi臋cej soku;
rozgnieciony mi膮偶 i sok doda膰 do jogurtu;
nast臋pnie doda膰 s贸l, pieprz, musztard臋, keczup (odrobin臋) i zio艂a;
wszystko dok艂adnie wymiesza膰 i odstawi膰 do lod贸wki na 10 minut pod przykryciem.
Uwagi:
Im bardziej posiekany czosnek, tym lepszy sos.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | ma艂o |
Autor | Kasiunia |