Składniki:
- 3 jajka,
- 50 ml mleka,
- 4 łyżki cukru (płaskich),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ok. 1/2 szklanki mąki krupczatki lub wrocławskiej,
- olej.
Jak przyrządzić?
Ubić białka z jajek na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Wymieszać proszek do pieczenia z mąką i stopniowo i powoli wsypywać do białek ubitych z cukrem ciągle miksując. Dodać żółtka. Wlać mleko i dobrze zmiksować.Smażyć na patelni na nagrzanym oleju, układając niezawielkie placuszki w dużych odstępach od siebie.
Potrzebne przybory:
Mikser, patelnia, coś do przewracania placuszków np widelec, łopatka itd. Naczynia do produktów.
Jak podawać?
Dmuchane placuszki można podawać z kremem typu nutella lub dżemem - najlepiej z czarnej pożeczki.
Uwagi:
Najlepiej smażyć na małym ogniu, może to potrwać dłużej ale opłaca się. Układać na patelni w dość dużych odstępach gdyż pod wpływem proszku do pieczenia placki napuchną. Placuszki można posmarować kremem czekoladowym typu nutella lub dżemem albo posypać cukrem.Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10-15 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Paulina |