Składniki:
Na sałatkę:
Po 1 kg białej kapusty, marchwi, ogórków, 20 dag cebuli, 3 łyżki soli, pieprz, jedna papryka pokrojona w kostkę - najlepiej czerwona.
Do słoików:
gorczyca.
Zalewa:
2 szkl. wody, 1 szkl. cukru, 1 szkl. 10% octu.
Jak przyrządzić?
Warzywa potrzeć na tarce do kapusty, cebulę pokroić w piórka, posolić , odstawić na ok. 4 - 6 godz., potem odcedzić posypać pieprzem, dodać paprykę i wymieszać. Nakładać do słoików do ok. 2/3 wysokości. Zalać gorącą zalewą do pełna i po ok. 10 min. uzupełnić zalewę (bo wsiąka między warzywa). Słoiki zamknąć i gotować 5 min. Odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Potrzebne przybory:
Tarka do kapusty.
Jak podawać?
Świetny dodatek do obiadu oraz do kanapek, można jeść samą sałatkę razem z zalewą.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kalmus |