Limoncello - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- pół litra wody, przegotowanej i wystudzonej,
- pół litra spirytusu 90% (może być słabszy),
- pół kg cukru,
- 5 dużych cytryn,
- pół laski cynamonu,
- 4 goździki.

Jak przyrządzić?

Dobrze umyte cytryny obieramy cieniutko ze skórki (nie może być białego miąszu), kroimy w kawałki i wrzucamy do dużego sloja. Zalewamy wodą oraz spirytusem, dodajemy cukier, goździki, cynomon. Zamykamy słój na 40 dni, ale musimy pamiętać, aby codziennie słojem potrząsnąć, żeby składniki się wymieszały. Po 40 dniach odcedzamy zawartość słoja i mamy czystą cytrynówkę. Alkohol przechowujemy w lodówce.

Jak podawać?

Limoncello podajemy schłodzone.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćprosty
Autorjanina

Limoncello: Podobne przepisy

Powiązane Tematy