Składniki:
- 80 dag łopatki,
- 1/2 kostki smalcu,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- czosnek (ilość ząbków uzależniona od smaku),
- sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę i marchew kroimy w plasterki. W garnku rogrzewamy smalec, wrzucamy reszte składników i dusimy do momentu jak mięso bedzie można roznieść widelcem. Duszenie odbywa się na małym ogniu (nie dopuścić do przypieczenia miesa). W trakcie duszenia mięso podlać odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy mięso bedzie już bardzo miękkie rozgniatamy wszystko widelcem i wlewamy do słoika lub miseczki do zastygnięcia.
Uwagi:
Konserwa jest wspaniala do pieczywa i bez środków konserwujących. Nie jest przeznaczona dla osób odchudzających się.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ulik |