Cepeliny - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

MASA ZIEMNIACZANA:
- 1 kg ziemniaków,
- kilka łyżek kaszy manny lub 3-4 ugotowane ziemniaki,
- sól.

NADZIENIA:
1. MIĘSNE - to zwykle przyprawione mielone, może być z dodatkiem łyżki śmietany i gotowanego ziemniaka.

2. SEROWE:
- 300 gr sera białego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany,
- 20 gr drobno pokrojonej i usmażonej słoninki,
- 20 gr masła,
- 1/2 łyżeczki mięty,
- sól.

SOS:
- słonina lub boczek,
- cebula,
- śmietana.

Jak przyrządzić?

Kaszę manną zalać mlekiem i odstawić na jakiś czas.
Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć. Soku z ziemniaków nie wylewać, a odstawić i poczekać aż osiądzie krochmal, wtedy wodę zlewamy, a krochmal wkładamy do masy ziemniaczanej. Również dodajemy sól i kaszę manną lub zmielone gotowane ziemniaki. To tyle na temat ciasta.

Nadzienie rożne. Najbardziej popularne to mięsne, ale mogą być np. grzyby, ser, wędlina, usmażony boczek.

Teraz formujemy podłużne wielkości pięści kluski (coś w rodzaju pyz), nadziewane naszym farszem. Na bieżąco nasze cepeliny wrzucamy do gotującej się już posolonej wody. (UWAGA!!! woda powinna cały czas się gotować, inaczej cepeliny się rozpadną). Gotujemy ok 30 min. ostrożnie mieszając co jakiś czas. Sprawdzić, czy już gotowe, najlepiej na żywca, tzn. wyjmując jeden i próbując.

Sos do tego:
Pokroić słoninkę lub boczek i cebulkę usmażyć, ma być duuużo tłuszczyku, do tego dodać duuużo śmietany. Takim sosikiem polewa się cepeliny i je:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Trudnośćśredni
AutorAsia

Cepeliny: Podobne przepisy

Powiązane Tematy