Składniki:
- 1 kg marchwi zetrzeć na grubej tarce,
- 1 kg kalafiora podzielic na malutkie różyczki,
- 1 kg białej kapusty drobno poszatkować,
- 1 kg ogórków zetrzeć na grubej tarce,
- 1 kg pomidorów drobno pokroić w kostkę,
- 70 dag cebuli pokroić w cienkie półplasterki.
ZALEWA:
- 1/4 l oleju,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki soli (kopiaste),
- 1/2 torebki pieprzu mielonego,
- 5-6 liści laurowych,
- 10 ziarenek ziela angielskiego.
Jak przyrządzić?
Jak już mamy wszystko poszatkowane i pokrojone, wrzucamy do dużego garnka dodajemy wszystkie składniki zalewy i gotujemy 10 minut ciagle mieszając. Następnie rozkłdamy do sloików i pasteryzujemy 15 minut.
Uwagi:
Jest nie tylko dobra do obiadu, ale również jako przystawka do kanapek.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ulik |