Składniki:
- 1 makaron spaghetti, ale nie koniecznie,
- 3/4 szklanki oliwki z oliwek (może być olej),
- 2 duże cebule,
- 30 dkg kiełbasy (cienkiej),
- 20 dkg pieczarek,
- 4-5 dużych pomidorów,
- 2 papryki świeżej,
- 3-4 ząbki czosnku,
- papryka w proszku ostra i słodka,
- pieprz, sól,
- kminek,
- zielona pietruszka i koperek.
Jak przyrządzić?
Olej wlewamy na dużą patelnie, rozgrzewamy dajemy posiekaną cebule, dobrze zeszklić. Kiełbasę pokroić w cienkie półplasterki, lekko podsmażyć, do tego wsypaćpokrojone nie dość grubo pieczarki i znów lekko podsmażyc. Pomidory polać gotującą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do reszty, paprykę kroimy w paseczki, czosnek wyciskamy lub drobno kroimy, koperek, pietruszkę siekamy iwszystko wrzucamydo reszty, dodajemy 1 łyżeczkę kminku, pół łyżeczki papryki ostrej, łyżeczkę papryki słodkiej, trochę pieprzu i soli, można dodać 1 rosołek w kostce. Przykrywamy i wszystko razem smażymy około 15 minut.
Makaron gotujemy według gustu, odcedzamy i rozkładamy na talerze, polewamy sosem.
Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
Duża patelnia z przykryciem , garnek na makaron i dseczka do krojenia oraz ostry nóż.
Jak podawać?
Rozłożyć makaron na talerze, polać obficie sosem, można też wszystko wymieszać (makaron + sos) i tak podawać.
Uwagi:
Jeżeli pomidory będą miały mało soku i sos wyjdzie za suchy, to proszę dodać trochę wody.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Zosia z Krakowa |