Składniki:
- 1 kg papryki czerwonej, może być kolorowa,
- 1 i 1/2 kg pomidorów,
- sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Papryke myjemy, wyjmujemy nasiona i kroimy na paski.
Wkładamy do garnka pomidory, wkladamy na 1 minute do wrzątku, wyjmujemy i wkładamy do zimnej wody, ściągamy skórkę, kroimy w ćwiartki lub drobniej i wkładamy do garnka z pokrojoną papryką. Solimy - ma być zdecydowanie słone. Gotować 10 minut i gotujące wlewamy do słoików, dobrze zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Potrzebne przybory:
Duży garnek deseczka do krojenia i ostry nóż.
Uwagi:
Leczo znakomicie sie przechowuje do następnego lata. Jest to przepis sprawdzony.
Nadaje sie do spaghetti, bigosu i do tradycyjnego leczo.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Zosia z Krakowa |